• Vanaf 40 euro gratis verzenden
  • Altijd vers gesneden en vacuümverpakt
  • Supersnelle levering

4.8gebaseerd op 11 reviews

    Kaas & Borrelz - 31 / Jan / 2025

    Wat is stremsel?

    **Stremsel** is een enzym dat gebruikt wordt bij de kaasproductie om melk te laten stremmen, waardoor de melk zich in vaste stoffen (wrongel) en vloeistoffen (wei) scheidt. Het wordt meestal gewonnen uit de maag van jonge herkauwers, maar kan ook microbieel of plantaardig zijn voor vegetarische kazen. Het is essentieel voor het maken van kaas, omdat het de melk de juiste textuur geeft.

    Wat is stremsel?
    Feiten & Weetjes

    Stremsel is een enzym dat gebruikt wordt bij de kaasproductie om melk te laten stremmen, oftewel om de melk in vaste stoffen (de wrongel) en vloeistoffen (de wei) te scheiden. Het enzym wordt meestal gewonnen uit de maag van jonge herkauwers, zoals kalfjes, maar kan ook in laboratoria worden geproduceerd uit schimmels of bacteriën voor een vegetarisch alternatief.

    Hoe werkt stremsel?

    Stremsel zorgt ervoor dat de melkeiwitten (caseïnen) zich gaan verbinden, waardoor de melk dikker wordt en uiteindelijk de wrongel ontstaat. Deze wrongel wordt later verder verwerkt om verschillende soorten kaas te maken.

    Soorten stremsel:

    1. Dierlijk stremsel: Afkomstig uit de magen van jonge dieren zoals kalveren, lammeren of geiten.
    2. Microbieel stremsel: Verkregen uit schimmels of bacteriën, gebruikt in vegetarische of halal kazen.
    3. Plantaardig stremsel: Afkomstig van bepaalde planten, zoals de artisjok of de stremselplant, voor vegetarische kazen. Alle Weydeland kaas is gemaakt van plantaardig stremsel. Hierdoor is het uitstekend te gebruiken voor Vegetariërs

    Stremsel is dus essentieel voor de kaasproductie, omdat het de melk helpt om de juiste textuur te krijgen voor verschillende soorten kazen.

    Producten uit de blog

    Recente artikelen

    Het laatste nieuws op ons blog

    • Alles over graskaas! (beschikbaar vanaf 26 mei)
      20 / Apr / 2025

      Kaas & Borrelz - 31 / Jan / 2025

      Alles over graskaas! (beschikbaar vanaf 26 mei)

    • Zoutkristallen in kaas: wat zijn het en hoe ontstaan ze?
      07 / Apr / 2025

      Kaas & Borrelz - 31 / Jan / 2025

      Zoutkristallen in kaas: wat zijn het en hoe ontstaan ze?

    • Wat is kaas? Alles wat je moet weten over deze heerlijke lekkernij!
      07 / Apr / 2025

      Kaas & Borrelz - 31 / Jan / 2025

      Wat is kaas? Alles wat je moet weten over deze heerlijke lekkernij!

    • Zoutarme en Zoutloze Kaas: Gezonde Opties voor Kaasliefhebbers
      23 / Mar / 2025

      Kaas & Borrelz - 31 / Jan / 2025

      Zoutarme en Zoutloze Kaas: Gezonde Opties voor Kaasliefhebbers

    • Welke kaas is gezond?
      23 / Mar / 2025

      Kaas & Borrelz - 31 / Jan / 2025

      Welke kaas is gezond?

    • Wat is boerenkaas en waarom is het zo bijzonder?
      13 / Mar / 2025

      Kaas & Borrelz - 31 / Jan / 2025

      Wat is boerenkaas en waarom is het zo bijzonder?

    • Waarom komijn en kaas de perfecte match zijn!?
      13 / Mar / 2025

      Kaas & Borrelz - 31 / Jan / 2025

      Waarom komijn en kaas de perfecte match zijn!?

    • De oorsprong van Brie: Het verhaal achter de koningin der kazen
      12 / Mar / 2025

      Kaas & Borrelz - 31 / Jan / 2025

      De oorsprong van Brie: Het verhaal achter de koningin der kazen

    • Waarom komt Goudse kaas uit Gouda? De geschiedenis en traditie
      27 / Feb / 2025

      Kaas & Borrelz - 31 / Jan / 2025

      Waarom komt Goudse kaas uit Gouda? De geschiedenis en traditie

    • Is kaas gezond? Ontdek de gezondheidsvoor- en nadelen
      26 / Feb / 2025

      Kaas & Borrelz - 31 / Jan / 2025

      Is kaas gezond? Ontdek de gezondheidsvoor- en nadelen

    Inloggen

    Wachtwoord vergeten?

    • Al je orders en retouren op één plek
    • Het bestelproces gaat nog sneller
    • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen